Här kan du ta del av svenska projekt, för internationella projekt besök eu-citizen.science/projects!
Målet var att undersöka om det är möjligt att räkna ut matsvinnet i skolan och dess klimatpåverkan med hjälp av artificiell intelligens i en mobilapp. Att undersöka huruvida mer – och bättre – information och återkoppling kan resultera i mer klimatvänliga matval och mindre matsvinn – både för enskilda elever, och för klassen som grupp.
Läs merForskarna var nyfikna på om det finns ålders- och könsskillnader eller skillnader mellan hur unga äter i olika delar av landet. De ville också ta reda på om intaget av grönsaker påverkas av hur de serveras i skolrestaurangen. Genom massexperimentet fick eleverna delta i riktig forskning. Samtidigt lärde de sig mer om matens innehåll, måltidernas och näringsämnenas betydelse för hälsan, sjukdomar och olika organs funktion i kroppen.
Läs merTotalt undersökte 1 812 elever temperaturen i sina kylskåp hemma och inventerade bäst före-/sista förbrukningsdatum på de livsmedel som förvarades där. Försöket syftade till att eleverna skulle lära sig mer om vilken temperatur det är i olika delar av kylskåpet, ta reda på vilket utgångsdatum livsmedlen hade och bedöma huruvida de var tjänliga. Forskarna kunde genom att analysera resultaten från elevernas försök dra slutsatser om kylskåpsförvaring i svenska hem.
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
Denna webbplats är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika Användarvillkor Integritetspolicy.
Är du involverad i ett medborgarforskningsprojekt som ännu inte syns på denna sida? Lägg till det så att fler kan upptäcka ert arbete!
För att lägga till ett projekt på medborgarforskning.se behöver du registrera dig som användare på vår europeiska systersida EU-citizen.science. Väl inloggad klickar du på “New Submission” / ”Lägg till” och fyller i projektformuläret. Se till att projektet registreras som svenskt, samt att du fyller i en svensk och en engelsk beskrivning.
När projektet sparats och granskats dyker det automatiskt upp på denna sida.
Vill du diskutera medborgarforskning med andra engagerade? På vår europeiska systersida EU-citizen.science finns ett forum speciellt tillägnat svensk medborgarforskning. Registrera dig och starta en tråd idag!