Forskarna var nyfikna på om det finns ålders- och könsskillnader eller skillnader mellan hur unga äter i olika delar av landet. De ville också ta reda på om intaget av grönsaker påverkas av hur de serveras i skolrestaurangen. Genom massexperimentet fick eleverna delta i riktig forskning. Samtidigt lärde de sig mer om matens innehåll, måltidernas och näringsämnenas betydelse för hälsan, sjukdomar och olika organs funktion i kroppen.
I september 2014 hjälpte tusentals elever forskare att ta reda på hur mycket frukt och grönsaker barn i Sverige äter.
Det finns väldigt lite kunskaper om vad svenska barn och ungdomar äter. Det ville forskare på Livsmedelsverket ändra på, genom massexperimentet Grönsaksförsöket. Massexperimentet genomfördes under veckorna 38–39 2014.
En forskningsrapport om resultaten från Grönsaksförsöket publicerades våren 2015.
– Med elevernas hjälp kan vi få värdefull information om hur mycket frukt och grönsaker barn och unga äter under en dag, liksom vilka sorter som är de vanligaste, sa forskaren Ulla-Kaisa Koivisto Hursti vid Livsmedelsverket som vetenskapligt ansvarig i projektet.
För Livsmedelsverket är kunskap om matvanor viktigt för att veta hur väl de stämmer överens med näringsrekommendationer och för att kunna formulera råd om matvanor som är anpassade till målgrupperna.
Eleverna registrerade hur mycket frukt och grönsaker de åt under ett dygn, både i skolan och hemma. Varje klass dokumenterade också – i ord och bild – hur upplägget av grönsaker såg ut i skolrestaurangen och i vilken ordning (före eller efter exempelvis fisk/kött) de serverades. Resultaten rapporterade klasserna in på en särskild webbsida.
Projektnamn:
The Vegetable Experiment - Grönsaksförsöket
Status:
Completed
Ämnen:
Food science
Startdatum:
2014-09-15
Slutdatum:
2014-09-30
Huvudarrangör:
Vetenskap & Allmänhet (Public & Science Sweden)
Går att delta hemifrån:
nej
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
Denna webbplats är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika Användarvillkor Integritetspolicy.
Är du involverad i ett medborgarforskningsprojekt som ännu inte syns på denna sida? Lägg till det så att fler kan upptäcka ert arbete!
För att lägga till ett projekt på medborgarforskning.se behöver du registrera dig som användare på vår europeiska systersida EU-citizen.science. Väl inloggad klickar du på “New Submission” / ”Lägg till” och fyller i projektformuläret. Se till att projektet registreras som svenskt, samt att du fyller i en svensk och en engelsk beskrivning.
När projektet sparats och granskats dyker det automatiskt upp på denna sida.
Vill du diskutera medborgarforskning med andra engagerade? På vår europeiska systersida EU-citizen.science finns ett forum speciellt tillägnat svensk medborgarforskning. Registrera dig och starta en tråd idag!