Totalt undersökte 1 812 elever temperaturen i sina kylskåp hemma och inventerade bäst före-/sista förbrukningsdatum på de livsmedel som förvarades där. Försöket syftade till att eleverna skulle lära sig mer om vilken temperatur det är i olika delar av kylskåpet, ta reda på vilket utgångsdatum livsmedlen hade och bedöma huruvida de var tjänliga. Forskarna kunde genom att analysera resultaten från elevernas försök dra slutsatser om kylskåpsförvaring i svenska hem.
En större medvetenhet kring livsmedelsförvaring i kombination med ambitionen att inte kasta mat i onödan kan minska matsvinnet. Svinnet är inte bara oekonomiskt utan även dåligt för miljön. Varje år kastas 50-60 kilo fullt ätbar mat per person i hushållsdelen av livsmedelskedjan, vilket motsvarar kostnaden för en hel månads mat. Matproduktion orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. En stor del av vår mat har transporterats lång väg vilket också belastar såväl miljö som vägnät. Allt detta sker i onödan om vi sedan kastar bort maten.
Rätt förvaring kvalitetssäkrar inte bara hälsan utan även ekonomin. Ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö är att minska sitt svinn genom att planera sina inköp, inte köpa mer än vad som behövs och att förvara maten på rätt sätt. Att använda sina sinnen är ett annat sätt. Många gånger går det att använda överblivna livsmedel i en ny maträtt eller att frysa in dem till ett annat tillfälle.
Försöket gick ut på att mäta temperaturen och inventera hemma i kylen. Testet utfördes genom att två termometrar las på olika platser i kylskåpet över natten. Dessa lästes av och placeras sedan på nya ställen inför nästa natt, liksom inför natten därpå. Tre olika nivåer i kylskåpet behövdes kontrolleras för att få ett bra resultat och försöket tog därför tre dygn att utföra.
Eleven antecknade också vilka matvaror som stod på vilken hylla och vilket bäst före-datum eller sista förbrukningsdatum som eventuellt stod på förpackningarna.
Två termometrar.
Projektnamn:
The Best-Before-Date Experiment (Bäst före-försöket)
Status:
Completed
Ämnen:
Food science
Startdatum:
2011-09-12
Slutdatum:
2011-09-30
Huvudarrangör:
Vetenskap & Allmänhet (Public & Science Sweden)
Går att delta hemifrån:
nej
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
Denna webbplats är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika Användarvillkor Integritetspolicy.
Är du involverad i ett medborgarforskningsprojekt som ännu inte syns på denna sida? Lägg till det så att fler kan upptäcka ert arbete!
För att lägga till ett projekt på medborgarforskning.se behöver du registrera dig som användare på vår europeiska systersida EU-citizen.science. Väl inloggad klickar du på “New Submission” / ”Lägg till” och fyller i projektformuläret. Se till att projektet registreras som svenskt, samt att du fyller i en svensk och en engelsk beskrivning.
När projektet sparats och granskats dyker det automatiskt upp på denna sida.
Vill du diskutera medborgarforskning med andra engagerade? På vår europeiska systersida EU-citizen.science finns ett forum speciellt tillägnat svensk medborgarforskning. Registrera dig och starta en tråd idag!