Målet var att undersöka om det är möjligt att räkna ut matsvinnet i skolan och dess klimatpåverkan med hjälp av artificiell intelligens i en mobilapp. Att undersöka huruvida mer – och bättre – information och återkoppling kan resultera i mer klimatvänliga matval och mindre matsvinn – både för enskilda elever, och för klassen som grupp.
Kan mer – och bättre – information leda till mindre matsvinn? Det undersökte forskare tillsammans med elever och lärare i projektet Svinnkollen. Till sin hjälp hade de en app med artificiell intelligens och världens största databas över miljöpåverkan, hälsa och rättvisa kring livsmedel.
Vår mat står för över en tredjedel av människans klimatpåverkan (1). Samtidigt slängs närmare en tredjedel av maten som produceras (2). I projektet Svinnkollen testade forskare ett nytt sätt att minska matsvinnet i svenska skolor: mer information och återkoppling till eleverna.
I Svinnkollen använde eleverna en app för att ta reda på hur mycket mat de slängde. De fotograferade sina tallrikar före och efter de hade ätit, och sedan räknade appen ut hur mycket som gått till svinn. Innan lunchen fick de information om dagens meny i skolmatsalen, de olika rätternas näringsinnehåll och klimatpåverkan. Informationen hämtades från världens största databas över miljöpåverkan, hälsa och rättvisa kring livsmedel, som utvecklats av företaget Consupedia i samarbete med forskare vid Högskolan Dalarna och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.
Med Svinnkollen ville forskarna testa om det går att skapa positiva cirklar i hur maten hanteras – från grossister till elever. Genom att eleverna blir mer medvetna om hur deras mat påverkar klimat, hälsa och miljö, så kan de göra mer genomtänkta matval i matsalen. När skolköket får bättre underlag kring vilken mat som elever föredrar, så kan menyerna anpassas till att bättre passa elevernas behov. Då kan köken göra smartare beställningar från grossisterna, så att svinnet minskar både hos köken och grossisterna.
1. Källa: https://www.nature.com/news/one-third-of-our-greenhouse-gas-emissions-come-from-agriculture-1.11708
2. Källa: https://www.bcg.com/publications/2018/tackling-1.6-billion-ton-food-loss-and-waste-crisis.aspx
Eleverna och lärarna deltog genom att:
1) Träna den artificiella intelligensen på att känna igen olika slags mat. Eleverna fotograferade maten på sina tallrikar och angav vilken mat som syntes på bilderna – till exempel fiskpanetter, potatis och broccoli.
2) Använda appen för att undersöka matsvinnet i svenska skolor. Eleverna fick daglig information om hur stor klimatpåverkan de olika alternativen på skolans lunchmeny hade. Därefter använde de appen för att fotografera sin lunchtallrik före och efter de åt sin lunch. Appen räknade då automatiskt ut hur stort svinnet var.
Mobiltelefon eller surfplatta med Svinnkollen/Consupedias app.
Projektnamn:
Svinnkollen (The Food Waste Experiment)
Status:
Completed
Ämnen:
Education, Food science, Information & Computing sciences
Startdatum:
2020-11-09
Slutdatum:
2020-11-27
Huvudarrangör:
Vetenskap & Allmänhet (Public & Science Sweden)
Medarrangörer:
Dalarna University, Consupedia
Går att delta hemifrån:
nej
Finansiär:
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
Denna webbplats är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika Användarvillkor Integritetspolicy.
Är du involverad i ett medborgarforskningsprojekt som ännu inte syns på denna sida? Lägg till det så att fler kan upptäcka ert arbete!
För att lägga till ett projekt på medborgarforskning.se behöver du registrera dig som användare på vår europeiska systersida EU-citizen.science. Väl inloggad klickar du på “New Submission” / ”Lägg till” och fyller i projektformuläret. Se till att projektet registreras som svenskt, samt att du fyller i en svensk och en engelsk beskrivning.
När projektet sparats och granskats dyker det automatiskt upp på denna sida.
Vill du diskutera medborgarforskning med andra engagerade? På vår europeiska systersida EU-citizen.science finns ett forum speciellt tillägnat svensk medborgarforskning. Registrera dig och starta en tråd idag!