Folkbildning och Citizen Science
Genom att så många personer bidrar med en stor mängd observationer av både vanliga och ovanliga arter kan direkta naturvårdsinsatser lättare sättas in, samtidigt som framtida hot kan upptäckas genom att analysera arters förändringar över tid.
Artportalen bidrar även till ett ökat intresse för och kunskaper om arter, och därmed förhoppningsvis också för naturvård och artbevarande. Genom att göra det roligt att dela med sig av sina artobservationer hoppas vi att fler vill ge sig ut i naturen för att leta, hitta och rapportera till Artportalen.
Vad är Artportalen?
Artportalen är ett system för observationer av Sveriges vilda växter, djur och svampar. Systemet består av en databas med flera tillhörande tjänster för rapportering, sökning och hantering av artobservationerna. Artportalen är öppen för alla att använda för rapportering och sökning bland de miljontals fynduppgifter som privatpersoner såväl som yrkesverksamma naturvårdstjänstemän och forskare har bidragit med.
Artportalen vilar stadigt på fem grundprinciper som är viktiga att följa och känna till:
Läs mer om Artportalens grundprinciper (länk öppnas i nytt fönster)
Artportalen utvecklas och drivs av SLU Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet på uppdrag av Naturvårdsverket.
Allmänhet, ideella föreningar och professionella i unik samverkan för en effektivare naturvård
Artportalen är ett viktigt verktyg för professionell, såväl som ideell, naturvård och en unik källa till kunskap som redan nu leder till riktade naturvårdsinsatser och som i framtiden kan hjälpa oss att se trender för att förebygga miljö- och klimatproblem. Artportalen är även en mötesplats för naturintresserade, som på ett enkelt och säkert sätt kan hålla koll på sina och andras fynd och utbyta kunskaper med varandra.
Rapportörerna finns runt om i landet och består till största delen av kunniga amatörer och hängivna ideellt arbetande personer, men också av naturvårdstjänstemän, forskare och andra som i tjänsten genererar fynduppgifter för arter. Tillsammans utgör de hela grunden för Artportalen. Genom deras engagemang och arbetsinsats skapas en unik, och för svensk naturvård, mycket värdefull kunskapsbank för vår svenska flora och fauna.
Skapa konto på https://www.artportalen.se/
Gör en observation av en organism och lägg in data kring denna via någon av Artportalens rapporteringsingångar som även inkluderar Excelimport.
I grunden behöver man bara tillgång till en internetansluten enhet via vilken man kan komma åt en av Artportalens rapporteringsingångar.
Även om det går att välja koordinat i karta kan det även vara bra att han möjlighet att komma åt GPS-koordinater och eventuellt även kunna ta en bild av den observerade organismen.
Det kan skilja mycket i krav på utrustning för att kunna artbestämma olika typer av organismer. Allt från en enkel observation till mikroskåpering och DNA-sekvensering för säker bestämning.
I många fall behöver man även tillgång till bestämningslitteratur/nycklar.
Annan utrustning som kan behövas är sådan som är lämplig för årstid, plats och väder.
Projektnamn:
Artportalen
Status:
Active
Ämnen:
Biodiversity, Biogeography, Long-term species monitoring
Startdatum:
2002-01-01
Slutdatum:
2100-12-31
Huvudarrangör:
Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
Går att delta hemifrån:
nej
Finansiär:
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
Denna webbplats är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika Användarvillkor Integritetspolicy.
Är du involverad i ett medborgarforskningsprojekt som ännu inte syns på denna sida? Lägg till det så att fler kan upptäcka ert arbete!
För att lägga till ett projekt på medborgarforskning.se behöver du registrera dig som användare på vår europeiska systersida EU-citizen.science. Väl inloggad klickar du på “New Submission” / ”Lägg till” och fyller i projektformuläret. Se till att projektet registreras som svenskt, samt att du fyller i en svensk och en engelsk beskrivning.
När projektet sparats och granskats dyker det automatiskt upp på denna sida.
Vill du diskutera medborgarforskning med andra engagerade? På vår europeiska systersida EU-citizen.science finns ett forum speciellt tillägnat svensk medborgarforskning. Registrera dig och starta en tråd idag!