Hur mycket plast finns det i den Svenska naturen? Vilket typ av plast är det och hur varierar det mellan olika platser och naturtyper? Det är några av de frågor vi vill besvara.
Plastföroreningar i haven har uppmärksammats mycket de senaste åren, men plastskräp är i grunden ett problem som kommer från land. En överanvändning av engångsplast och förpackningar samt bristande avfallshantering gör att plast många gånger hamnar i naturen istället för att återvinnas. För att kunna lösa problemen och minska plastskräp i naturen behöver vi förstå mer om var, när och varför plast hamnar där. Det vet vi inte idag! Genom ett rikstäckande medborgarforskningsprojekt, där deltagarna samlar in och analyserar plastskräp, kommer vi tillsammans med en forskare göra en vetenskaplig studie av omfattningen av plast i svensk natur.
Plastexperimentet är uppdelat i två delar, en insamlingsdel och en frivillig analysdel. Under insamlingsdelen kommer deltagarna bidra till en kartläggning av plastskräp i svensk natur. Varje grupp deltagare väljer en av sex naturtyper och samlar plastskräp längs en 100 meter lång sträcka. Det samlade skräpet vägs och sorteras i olika plastkategorier (t.ex. engångsbestick, sugrör och plastpåsar). Resultaten rapporteras sedan in via ett digitalt verktyg.
Efter insamling finns möjlighet att göra en bestämning av plasten i den frivilliga analysdelen. Detta görs med hjälp av en bestämningsnyckel där man testar plastens egenskaper i t.ex. vatten, i olja och under förbränning. Utfallet av testerna genererar genom nyckeln en bestämning av plast (polymertyp). Analysdelen passar bäst från årskurs 7 och uppåt.
Under skräpplockningen:
När ni sorterar plasten:
När ni rapporterar in resultaten:
Projektnamn:
The plastic experiment – Plastexperimentet
Status:
Active
Ämnen:
Biology, Chemical sciences, Ecology & Environment
Startdatum:
2022-04-25
Slutdatum:
2023-12-31
Huvudarrangör:
Vetenskap & Allmänhet (Public & Science Sweden)
Går att delta hemifrån:
nej
Finansiär:
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
Denna webbplats är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika Användarvillkor Integritetspolicy.
Är du involverad i ett medborgarforskningsprojekt som ännu inte syns på denna sida? Lägg till det så att fler kan upptäcka ert arbete!
För att lägga till ett projekt på medborgarforskning.se behöver du registrera dig som användare på vår europeiska systersida EU-citizen.science. Väl inloggad klickar du på “New Submission” / ”Lägg till” och fyller i projektformuläret. Se till att projektet registreras som svenskt, samt att du fyller i en svensk och en engelsk beskrivning.
När projektet sparats och granskats dyker det automatiskt upp på denna sida.
Vill du diskutera medborgarforskning med andra engagerade? På vår europeiska systersida EU-citizen.science finns ett forum speciellt tillägnat svensk medborgarforskning. Registrera dig och starta en tråd idag!