Experimentet syftar till att undersöka hur barn och ungdomar själva definierar risker i vardagen.
Medborgarforskningen handlade om att undersöka vilka platser, situationer och föremål barn och ungdomar uppfattar som mest riskfyllda. Eleverna har genom försöket fått bidra med sin kunskap om var det finns riskmiljöer och forskningen har fått underlag för att gå vidare och försöka förebygga dem.
– Deltagarna i Riskbilden har visat att de är mycket skickliga på att upptäcka risker i vardagsmiljön, säger forskaren Erika Wall som analyserat mer än 700 bilder och illustrationer.
Under en höstmånad 2012 fotograferade elever i alla åldrar, runt om i Sverige, något riskfyllt. Bilderna, tillsammans med en beskrivning, laddades upp till forskaren Erika Wall via en webbplats.
Resultaten visade att det framför allt är i trafiken, byggnader, naturen, hemmet och på skolgården som många barn och ungdomar upplever att det finns risker. Även annat, som miljöförstöring, ensamhet och dålig mat, tas upp.
Som en del av ForskarFredag samordnar Vetenskap & Allmänhet, VA varje år medborgarforskningsprojekt, ett massexperimentet där skolklasser, föreningar och privatpersoner bjuds in att delta i riktig forskning i samarbete med forskare. Riskbilden var 2012 års massexperiment.
Projektnamn:
The Risk Picture – Riskbilden
Status:
Completed
Ämnen:
Social sciences
Startdatum:
2012-09-01
Slutdatum:
2012-09-30
Huvudarrangör:
Vetenskap & Allmänhet (Public & Science Sweden)
Går att delta hemifrån:
nej
Finansiär:
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
På den europeiska portalen EU-Citizen.Science hittar du bland annat utbildningsmaterial, publikationer och diskussionsforum om medborgarforskning.Till EU-citizen.science >>
Denna webbplats är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika Användarvillkor Integritetspolicy.
Är du involverad i ett medborgarforskningsprojekt som ännu inte syns på denna sida? Lägg till det så att fler kan upptäcka ert arbete!
För att lägga till ett projekt på medborgarforskning.se behöver du registrera dig som användare på vår europeiska systersida EU-citizen.science. Väl inloggad klickar du på “New Submission” / ”Lägg till” och fyller i projektformuläret. Se till att projektet registreras som svenskt, samt att du fyller i en svensk och en engelsk beskrivning.
När projektet sparats och granskats dyker det automatiskt upp på denna sida.
Vill du diskutera medborgarforskning med andra engagerade? På vår europeiska systersida EU-citizen.science finns ett forum speciellt tillägnat svensk medborgarforskning. Registrera dig och starta en tråd idag!